• F2
  • F3
  • F1
  • F4

Kraagje van Tenerife kant, eind 19de eeuw (TRC 2020.0462).Kraagje van Tenerife kant, eind 19de eeuw (TRC 2020.0462).Van maart tot juli 2020 presenteert het TRC een mini-tentoonstelling over Tenerife kant, op basis van de recente verwerving voor de TRC collectie van een prachtige kraag van Tenerife kant  (TRC 2020.0462). De mini-tentoonstelling is te zien in de werkruimte van het TRC. 

Tenerife (ook gespeld als Teneriffe) kant is een vorm van naaldgeweven kant met een reeks afzonderlijke schijven of rozetten. Het werd ontwikkeld in Europa in de 19e eeuw. Het wordt vooral geassocieerd met het Spaanse eiland Tenerife, waar het werd bewerkt door vrouwen en meisjes en voornamelijk werd verkocht in een groeiende toeristenhandel, maar ook door de uitwisseling van huwelijksuitzetten.

Kant van Tenerife werd ook geëxporteerd naar verschillende Spaanse koloniën in Zuid-Amerika, waar het bekend werd als naduti (‘web’, zoals in spinnenweb).

Tenerife kant wordt gemaakt met behulp van een klein frame dat over het algemeen rond van vorm is, hoewel er ook vierkante, driehoekige en ovale versies zijn. De ronde frames staan ​​bekend als sol (zon) of rueda (wiel) en zijn er in verschillende maten, van 5 tot 15 cm. Af en toe worden nog grotere voorbeelden gemaakt.

Een katoenen, linnen of zijden draad wordt heen en weer geleid rond de ‘tanden’, nagels of pennen die in de rand van het frame worden gestoken. Zodra al deze 'radicale' draden zijn vastgezet, kan een patroon worden geweven met een naald. De afgewerkte schijven (rozetten) worden vervolgens losgemaakt van het frame. Als er voldoende kanten schijven zijn gemaakt, worden ze aan elkaar genaaid in een open structuur of kunnen ze in een grondmateriaal worden ingevoegd. Soms wordt ook het grondmateriaal geborduurd.

Kant van Tenerife werd gebruikt voor het maken van een reeks artikelen, waaronder kragen, lijfjes en manchetten voor blouses en jurken, evenals het versieren van huishoudelijke artikelen zoals speldenkussens, kussens, tafelkleden, servetten, kleedjes en gordijnen. Deze vorm van kant werd erg populair in de laat-19e eeuw en werd tot ver in de jaren '30 nog steeds gemaakt. Het was echter vrijwel verdwenen in de jaren '60 door veranderingen in smaak en mode.

Sinds 2010 is er een toegenomen belangstelling voor kant van Tenerife als onderdeel van de algemene opleving van ambachtelijke tradities. Het wordt soms beschreven als een manier om kant te maken zonder alle bijkomende complicaties!

Tenerife frames (en een boekje) in de tentoonstelling te zien:

Voorbeelden van Tenerife kant:

 


Zoek in TRC website


Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief


TRC in een notendop

Hogewoerd 164
2311 HW Leiden
Tel. +31 (0)71 5134144 /
+31 (0)6 28830428  
info@trc-leiden.nl

Het TRC is vanaf dinsdag 2 juni weer geopend, maar voorlopig alleen volgens afspraak.

Bankrekening:
NL39 INGB 0002 9823 59
t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

TRC Gallery tentoonstelling, 6 febr.. t/m 27 augustus 2020: Amerikaanse Quilts

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: