• F1
  • F3
  • F2
  • F4

Nederlandse (?) merklap uit 1779 (TRC 2008.0431).Nederlandse (?) merklap uit 1779 (TRC 2008.0431).Tijdens deze workshop op woensdagochtend verkennen en experimenteren we met de wereld van proeflappen en merklappen. Voor veel mensen is een proef- of marklap niet meer dan een stukje doek dat met kruissteek is voorzien van een naam, jaar, letters en wat afbeeldingen, maar de wereld van proef- en merklappen is veel gecompliceerder en omvat een veelvoud aan soorten en typen die elk hun eigen functie hebben.

We beginnen met een powerpoint-presentatie over de verschillende vormen van Europese merklappen van de afgelopen 600 jaar en gaan dan verder met voorbeelden uit het Midden-Oosten, zoals de middeleeuwse Egyptische Mamluk-merklappen en moderne Marokkaanse stukken. We zullen ook kijken naar vroege koloniale lappen uit Noord-Amerika; Soedanese voorbeelden; Palestijns werk, enzovoort. Vervolgens zullen we enkele van de feitelijke proef- en merklappen in de TRC-collectie onderzoeken, voordat we zelf enkele ontwerpen gaan uitproberen, waaronder middeleeuwse Egyptische Mamluk-patronen in verschillende steken, of het typisch Nederlandse, vrouw/aap-motief.

Aarzel niet als u een voorbeeld van thuis mee naar het TRC wilt nemen om te bespreken. Misschien kunt u de relevante inleidingen over merk- en proeflappen in TRC Needles bekijken om een ​​idee te krijgen van dit fascinerende aspect van decoratief handwerk.

De workshop wordt gegeven door Gillian Vogelsang-Eastwood, directeur TRC. Het maximum aantal deelnemers is vooralsnog vijf, meld u zich dus zo snel mogelijk aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . De kosten zijn 35 euro, inclusief materiaal en koffie / thee, te betalen op de dag zelf. Communicatietaal: Nederlands (Engels indien nodig).


Zoek in TRC website

Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief


Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief


TRC in een notendop

Hogewoerd 164
2311 HW Leiden
Tel. +31 (0)71 5134144 /
+31 (0)6 28830428  
info@trc-leiden.nl

Het TRC is vanaf dinsdag 2 juni weer geopend, maar voorlopig alleen volgens afspraak.

Bankrekening:
NL39 INGB 0002 9823 59
t.a.v. Stichting Textile Research Centre.

TRC Gallery tentoonstelling, 6 febr.. t/m 27 augustus 2020: Amerikaanse Quilts

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun:

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre.

Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hier

Voor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: