Hoe herken je kant?

Kanten kraagje voor een japon, begin 20ste eeuw. TRC 2017.3324.

Kanten kraagje voor een japon, begin 20ste eeuw. TRC 2017.3324.

In het weekeinde van 4 op 5 november werd in het atelier van het TRC de boeiende workshop van Olga Ieronima over het uitgebreide onderwerp “hoe herken je kant” gehouden. Hoewel het buiten goot en de regen op de lichtkoepel van het atelier van het TRC kletterde, luisterden binnen zeven zeer geïnteresseerde en in textielkennis al ervaren deelnemers naar Olga’s heldere uitleg van de verschillen tussen bijvoorbeeld naaldkant en kloskant, geborduurd tule en gehaakt kant, filetwerk en tamboereerwerk en bijvoorbeeld hoe machinaal kant eruit ziet.

De zeer ervaren Olga had haar eigen grote ronde kloskant-kussen meegenomen en gaf daar een korte demonstratie van. Er was ook een kloskant-kussen in the TRC collectie met alle variaties die er te vinden zijn in soorten kantklosjes. Waarschijnlijk is die indertijd klaargemaakt toen het TRC in 2014 een expositie “Over kant Gesproken” had opgezet, waarover toen een alleraardigst informatieboekje is geschreven.

Bovendien had Olga voor elk van ons een uitgebreide en uitgeprinte beschrijving van de geschiedenis van de kanthistorie, uitgewerkte fotovoorbeelden en tekeningen gemaakt dat we als naslagwerk voor later konden gebruiken. De voorraad én de kwaliteit van de enorme variatie aan voorbeelden van kant van het TRC zijn immens! Ze lagen allemaal keurig gesorteerd klaar om niet alleen bekeken, maar ook aangeraakt en gevoeld te worden. Dit is een bijzondere specialiteit van het TRC, die door de deelnemers erg gewaardeerd werd.

Na afloop van dit weekeinde wisten we veel meer over kant én kregen we ongelooflijk veel bewondering voor de makers van kant én konden we zelfs (weliswaar met enige moeite) de verschillende soorten kant van elkaar onderscheiden! Helaas regende het nog steeds flink toen we tevreden naar huis gingen……

Esmeralda Zee, donderdag 16 november 2017

Donations

 
Financial donations to the TRC can be made via Paypal; Donaties aan de TRC kunnen worden overgemaakt via Paypal:
 
 

TRC in a nutshell

Hogewoerd 164, 2311 HW Leiden. Tel. +31 (0)71 5134144 / +31 (0)6 28830428   info@trc-leiden.nl

Opening times: Monday to Thursday: 10.00-16.00 hrs, other days by appointment.

Bank account number: NL39 INGB 0002 9823 59

Entrance is free, but donations are always welcome !

TRC Gallery exhibition: 7-28 November: Resist printing and dyeing with indigo

facebook 2015 logo detail

 

 

Donations

The TRC is dependent on project support and individual donations. All of our work is being carried out by volunteers. To support the TRC activities, we therefore welcome your financial assistance: donations can be transferred to bank account number NL39 INGB 000 298 2359, in the name of the Textile Research Centre, Leiden. Since the TRC is officially recognised as a non-profit making cultural institution (ANBI), donations are tax deductible for 125% for individuals, and 150% for commercial companies. For more information, click here
 
Financial donations to the TRC can be made via Paypal: