Woensdagochtend workshop 29 november: Kaartweven

Dolly de Jong en mijzelf, Annette Geerlings, zijn de twee instructeurs voor de TRC woensdagochtend workshop op 29 november 2017 over de eeuwenoude techniek van het kaartweven. We hebben deze workshop al eerder dit jaar gegeven, maar de belangstelling was zo groot dat wij graag de cursus herhalen.

Door opgegraven textiel is bekend dat de unieke mogelijkheden van kaartweven al minstens 2500 jaar geleden in Europa en Aziƫ ten volle werden benut. Kaartjes werden gemaakt van hout, been, hoorn, ivoor, brons, perkament, leer en zelfs van schild van de schildpad. Tegenwoordig zijn kaarten meestal van karton of kunststof. De verscheidenheid waarin kaartgeweven banden werden gebruikt en de variatie in materiaal en patronen is enorm, van grove wollen weefsels als lastband voor een kameel tot uiterst verfijnde zijden banden en met gouddraad gebrocheerde, ingewikkelde patronen als versiering op middeleeuwse kerkelijke of vorstelijke kleding.

Het principe van kaartweven is simpel: kettingdraden worden geregen door gaten in de hoeken van meestal vierkante kaartjes. Je plaatst een aantal kaarten naast elkaar, waardoor een ketting ontstaat waarmee kan worden geweven. Boven- en onderdraden vormen een vakopening waar de inslagdraad doorheen gaat. Als het pakket kaarten een kwartslag wordt gedraaid, komen de verschillende kettingdraden om de beurt boven en worden koorden gedraaid die door de inslag met elkaar worden verbonden tot een geheel. Hierdoor verschilt de kaartweefstructuur wezenlijk van die van andere weefsels. Ook kunnen verschillende patronen worden geweven.

Door de jaren heen hebben Dolly en ik elkaar vaak opgezocht en gevonden, omdat wij het belangrijk vinden dat de kennis over kaartweven niet verloren gaat. We hebben onder andere meegewerkt aan een tentoonstelling in het Leidse Wevershuis met de Kaartweefkring en demonstreren soms de kunst van het kaartweven, bijvoorbeeld op Archeon in Alphen aan den Rijn. Voor Dolly geldt dat het haar altijd heeft gefascineerd om met minimale middelen tot een weefsel te komen. Omdat er zoveel technieken zijn die men m.b.v. kaartjes kan weven, van eenvoudig tot complex, boeit het kaartweven haar al vele jaren. Mijn persoonlijke liefde voor het kaartweven is ongeveer 25 jaar geleden ontstaan toen ik als vrijwilligster bij museumpark Archeon ging werken. Ik had daarvoor al eens kennisgemaakt met deze techniek, tijdens mijn opleiding tot docent textiele werkvormen. Daar hadden we de verkeerde materialen en daardoor had ik nooit verwacht dat ik deze techniek ooit zou gaan beoefenen en leuk zou vinden.

Zoals bij elke woensdagochtend workshop zal de bijeenkomst zowel informatief zijn, met een korte lezing en presentatie, en natuurlijk met het bekijken van verschillende vormen van kaart geweven textiel, ook uit de uitgebreide collectie van het TRC, als ook aanzetten om zelf het kaartweven uit te proberen. Wult u zich tijdig aanmelden? Het aantal plaatsen is beperkt.

Datum: 29 november. Tijd: 10.00 - 13.00 uur. Plaats: TRC, Hogewoerd 164, Leiden. Kosten: 25 euro. Maximum aantal deelnemers: 15. Aanmelden:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it   Taal: Nederlands (en Engels indien nodig).

 

 

 

Donations

 
Financial donations to the TRC can be made via Paypal; Donaties aan de TRC kunnen worden overgemaakt via Paypal:
 
 

TRC in a nutshell

Hogewoerd 164, 2311 HW Leiden. Tel. +31 (0)71 5134144 / +31 (0)6 28830428   info@trc-leiden.nl

Opening times: Monday to Thursday: 10.00-16.00 hrs, other days by appointment.

Bank account number: NL39 INGB 0002 9823 59

Entrance is free, but donations are always welcome !

TRC Gallery exhibition: 7-28 November: Resist printing and dyeing with indigo

facebook 2015 logo detail

 

 

Donations

The TRC is dependent on project support and individual donations. All of our work is being carried out by volunteers. To support the TRC activities, we therefore welcome your financial assistance: donations can be transferred to bank account number NL39 INGB 000 298 2359, in the name of the Textile Research Centre, Leiden. Since the TRC is officially recognised as a non-profit making cultural institution (ANBI), donations are tax deductible for 125% for individuals, and 150% for commercial companies. For more information, click here
 
Financial donations to the TRC can be made via Paypal: