Woensdagochtend workshop 28 februari: Kleur, patchwork en borduurwerk

Autograph quilt top, USA, mid-20ste eeuw (TRC 2017.3366).

Autograph quilt top, USA, mid-20ste eeuw (TRC 2017.3366).

Deze woensdagochtend workshop wordt gegeven door Joke van Soest, free-lance lerares voor borduurwerk met vele jaren van ervaring met het ontwerpen en creëren van borduurwerk.

In deze workshop zal zij, samen met de deelnemers, kijken naar kleuren en de verschillende mogelijkheden om kleuren te combineren. Hierbij zal zij allerlei vormen van patchwork en borduurwerk gebruiken en daarmee de deelnemers helpen meer bewust te worden van kleuren en kleurcombinaties om daarmee een aantrekkelijker eindprodukt te maken.

Zoals bij alle woensdagochtend workshops, zal theorie worden afgewisseld met praktijk.

Datum: 28 februari 2018. Tijd: 10.00 - 13.00. Kosten: 25 euros inclusief materialen, koffie/thee. Lokatie: TRC, Hogewoerd 164, 2311 HW Leiden. Deelnemers: maximaal vijftien. Taal: Nederlands (met Engelse toelichting indien gewenst). Aanmelding vooraf is gewenst: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

 
 

TRC intensieve textielcursus, 12-16 maart 2018

TRC Intensieve Textielcursus, 12-16 april 2017.

TRC Intensieve Textielcursus, 12-16 april 2017.

Het TRC organiseert al vele jaren een intensieve textilecursus van een volle week. De volgende cursus wordt gegeven van 12-16 maart 2018. Dit cursus-programma wordt gegeven door mevr. dr. Gillian Vogelsang-Eastwood en trekt belangstellenden uit de gehele wereld. De cursus wordt gegeven in het Engels en combineert theorie en praktijk, met een nadruk op het uitproberen van verschillende technieken zoals spinnen, weven en verven, het onderzoeken en analyseren van organische en niet-organische vezels, en het bestuderen van complete stoffen. Het is de bedoeling dat studenten leren wat er precies gebeurt rond de productie van textiel en welke combinaties van technieken kunnen worden gebruikt. Textiel, uit welke tijd of welke cultuur dan ook, kan daardoor beter worden begrepen. Gedurende de cursus wordt gebruik gemaakt van de enorme collectie van kleding en textiel van het TRC. De cursus wordt later dit jaar herhaald, en wel van 23-27 april, van 15-19 oktober en van 19-23 november 2018.

Lees meer: TRC intensieve textielcursus, 12-16 maart 2018

 

Georg Stark at the TRC on indigo-dyeing

Er zijn geen vertalingen beschikbaar.

George Stark at the TRC, 14th February 2018

George Stark at the TRC, 14th February 2018

Georg Stark is one of a handful of traditional indigo printers and dyers left in Germany. He has also been researching the history of this craft for some 35 years. All of this experience made for a fascinating lecture recently at the TRC on the 14th of February.

Over 150 years ago indigo printing with wooden blocks was practiced all over Europe, from Spain to Russia. One of the first recorded workshops for printing cotton opened in 1672 in Amersfoort. An even earlier workshop to print and dye cotton, run by Armenians, was opened in Marseille, France. In 1681 the first workshop opened in southern Germany. By the 1730s there was a Dutch poem that boasted that “we on the Amstel can do the same quality of work as the cotton printers of Java.” The Dutch East India Company (VOC) had an important role in the transfer of this skill to Europe, as it regularly brought ready-made garments from India to Europe and beyond.

Lees meer: Georg Stark at the TRC on indigo-dyeing

 

Crowdfunding: Help het Zijden Kousen project van het TRC

In Het Zijden Kousen project van het TRC werkt een grote groep vrijwilligers (bijna honderd uit Nederland en ver daarbuiten) mee aan de reconstructie van de zijden kousen die een aantal jaren geleden voor de kust van Texel werden gevonden in een zeventiende-eeuws scheepswrak. Het project wordt ondersteund door het Prins Bernard Cultuurfonds, maar toch hebben we extra fondsen nodig voor de aanschaf van het benodigde materiaal, zoals speciale breinaalden (heel fijn !) en grote hoeveelheden van speciale zijden draad. Hiertoe zijn we samen met de organisatie 'Voordekunst' een zogenaamde crowdfunding campagne begonnen. We willen graag een bedrag ophalen van 2000 euro.

U kunt een bedrag overmaken door hier te klikken op de relevante webpagina van Voordekunst. 

We zijn eind januari begonnen met de actie, die nog tot eind februari doorgaat. We hebben al ruim de helft van het benodigde geld ontvangen. Help mee aan dit waanzinnig interessante project, waarover u regelmatig meer te horen zult krijgen. Alvast heel veel dank.

 

Nieuwe film over de TRC tentoonstelling 'Zuinigheid met Stijl'

Maandag 5 februari: Andrew Thompson heeft een film gemaakt en gepost op YouTube, over de lopende TRC tentoonstelling 'Zuinigheid met Stijl'. Klik hier om de film te zien. De film geeft een overzicht van de tentoonstelling, met een inleiding en achtergrondschets door Linzee McCray, de schrijfster van het boek Feed Sacks: The Colourful History of a Frugal Fabric, dat in januari vorig jaar is gepubliceerd.

 

Zuinigheid met stijl. Nieuwe TRC-tentoonstelling, 15 januari - 28 juni 2018

Flour sack made from bright yellow cloth with printed flowers, to be used for clothing or other domestic textiles. USA, 1960s (TRC 2017.2403).

Flour sack made from bright yellow cloth with printed flowers, to be used for clothing or other domestic textiles. USA, 1960s (TRC 2017.2403).

Zuinigheid met stijl. Mode, quilts en meer gemaakt van voedselzakken.

De nieuwste TRC-tentoonstelling is vanaf 15 januari 2018 te zien en gaat over het gebruik en hergebruik van bedrukte voedselzakken. Kijkt u hier naar foto's van de tentoonstelling. De directe aanleiding voor deze tentoonstelling was een donatie van 35, van bedrukt katoen gemaakte voedselzakken uit Amerika. Deze zakken vertellen een verhaal over veerkracht, vrouwelijke vindingrijkheid, zuinigheid, hergebruik, kunstzinnigheid, nationaal bewustzijn en economisch en commercieel inzicht gedurende bijna 50 jaar, van de jaren ’20 tot de jaren ’60 van de vorige eeuw. Het is een bijzonder verhaal, dat nauwelijks bekend is buiten de Verenigde Staten.

Decoratieve voedselzakken waren erg populair en kregen als ze leeg waren een nieuw leven als kledingstuk voor man, vrouw of kind, of als huishoudelijk voorwerp, zoals beddengoed (laken, sloop, quilt), gordijn, tafelkleed of knijperzak. In feite werden ze tot van alles verwerkt.

De tentoonstelling toont zowel de originele voedselzakken, als kleding, speelgoed, gordijnen, tassen et cetera die van de zakken gemaakt zijn. Daarnaast zijn een groot aantal quilts te zien die eveneens gemaakt zijn van voedselzakken. Deze quilts geven een goed beeld van hoe de zakken en zelfs de kleinste stofrestjes op een creatieve manier hergebruikt werden.

Het verhaal van de voedselzakken en hun tweede leven beperkt zich echter niet tot de Verenigde Staten. Tijdens WO I (1914-1918) stuurden Amerika en Canada bedrukte meelzakken gevuld en wel naar Nederland. Nederland was neutraal en distribueerde het meel in het door oorlog verwoeste België en elders in Europa. Veel van de zakken werden later door de ontvangers geborduurd en teruggestuurd naar Amerika als aandenken of bedankje. Deze werden vervolgens verkocht op veilingen om geld op te halen om meer meel naar Europa te kunnen sturen. Deze geborduurde zakken bevatten vaak vaderlandslievende en hoopvolle teksten in verschillende talen. In de tentoonstelling zal ook een aantal van deze Belgische geborduurde zakken te zien zijn.

Het meest recente nummer (januari 2018) van het Britse mode- en textieltijdschrift Selvedge bevat een artikel over graanzakken, in verband met de tentoonstelling. Klik hier voor een PdF versie. Een verslag van de tentoonstelling van het Nederlands Quiltersgilde (maandag 5 februari) kan hier worden gedownload. Er is ook een film gemaakt door Andrew Thompson, die u hier kunt zien.

Deze tentoonstelling en het randprogramma zijn mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Small Grant Program van de Amerikaanse ambassade.

 

 

 

 

 

Steun het TRC

Het TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steun.

Giften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Stichting Textile Research Centre. Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar voor de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%.

 

TRC Zijden Kousen Project: De eerste proeflapjes

Vier ervaren breisters van het TRC Zijden Kousen Project, 29 december 2017.

Vier ervaren breisters van het TRC Zijden Kousen Project, 29 december 2017.

Sinds de aankondiging van het TRC Zijden Kousen project zijn we overladen met enthousiaste reacties. Momenteel zijn er meer dan honderd deelnemers voor de workshops waarin we de zijden kousen van het Texelse zeventiende-eeuwse scheepswrak gaan reconstrueren. Er zijn zelfs mensen die vanuit de Verenigde Staten en Canada mee willen doen.

Ter voorbereiding op de workshops die begin 2018 plaats gaan vinden, zijn enkele ervaren breisters alvast aan de slag gegaan om ons te helpen de juiste breipennen en zijden garens te selecteren. Op vrijdag 29 december kwamen ze bijeen en begonnen aan de eerste proeflapjes. Op pen 0.7 en 1, want dikker gaat het helaas niet worden.

Lees meer: TRC Zijden Kousen Project: De eerste proeflapjes

 

NewTextileBooks, december 2017

De laatste paar maanden zijn er weer veel, vaak heel verschillende publicaties toegevoegd aan de TRC Bibliotheek. Deze boeken hebben veelal betrekking op lopend TRC onderzoek, maar bespreken en illustreren ook vaak veel bredere, of juist heel specifieke onderwerpen. De bibliotheek van het TRC omvat momenteel ongeveer 3000 boeken, en de catalogus kan digitaal worden geraadpleegd. Hieronder volgt een lijstje met nieuwe titels in de bibliotheek die speciaal onze aandacht trokken. Als u op de illustratie klikt, wordt u doorverbonden met Amazon of de uitgever. Voor boekbesprekingen die eerder zijn gepubliceerd, kunt U klikken op NewTextileBooks en kijken onder het hoofdje 'bibliotheek/NewTextileBooks'. Geniet!

 

 

De eerste zes TRC digitale tentoonstellingen

Appliqué uit de Straat van de Tentenmakers, Cairo. TRC 2015.0560.

Appliqué uit de Straat van de Tentenmakers, Cairo. TRC 2015.0560.

Met enige trots presenteert het TRC de eerste zes digitale tentoonstellingen, van een voorgenomen serie die de enorme collectie van het TRC voor het voetlicht zal brengen. Klik hier om een indruk te krijgen van wat het TRC te bieden heeft.

De zes titels zijn als volgt:

 

 

 

De TRC winkel

Het Textile Research Centre wil iedereen de kans geven om ook zelf de Wereld van Kleding en textiel te ontdekken. We zijn daarom constant bezig om ons winkelbestand uit te breiden en een steeds gevarieerder aanbod te presenteren. U kunt nieuwe en tweedehands boeken kopen, ook over Nederlandse klederdracht, tijdschriften, maar ook voorwerpen uit de hele wereldZo verkopen we geweven Syrische halsbanden voor schapen, kleine Mongoolse geldbuidels, geborduurde Turkse laveldelzakjes met oya versiering, versierde hoofdkapjes uit Afghanistan en nog veel meer prachtige en interessante voorwerpen.

In de winkel kunt u ook materiaal kopen voor het veilig bewaren van uw textiele voorwerpen, zoals zuurvrij papier en zuurvrije dozen, kokers voor het oprollen van textiel, modelhoofden en pruiken om te gebruiken bij het tentoonstellen van hoofddeksels. De TRC winkel verkoopt tevens gereedschap, materiaal en draad voor het spinnen van katoen, voor haak- en borduurwerk, maar ook zijdecoconnen voor het maken van zijdepapier

Een aparte afdeling in het winkelassortiment is een grote verscheidenheid aan kralen voor het maken of restaureren van  traditionele Nederlandse klederdracht, zoals imitatie garnetten, bloedkoraal en git, en allerlei soorten en maten van kraaltjes voor borduurwerk

U kunt alle bovengenoemde produkten kopen in de TRC winkel, Hogewoerd 164, Leiden. Een pinautomaat is uiteraard beschikbaar.

 

Facebook: nu meer dan 4300 'likes'

Sinds medio 2014 is het TRC druk bezig met het opbouwen van een bloeiende en kleurrijke Facebook club. Begin februari 2018 bereikten we het geweldige aantal van 4300 'likes', en daarmee is dit medium een nog belangrijker instrument geworden voor de verspreiding van nieuws over het TRC en textiel in het algemeen.  

Lees hier het laatste nieuws over het TRC en allerlei interessante stukjes over textiel en kleding. Met prachtige foto's. Klik op het logo, en 'like' het verhaal dat u leest !

 

Borduurpatronen

De laatste maanden hebben we op de TRC-website een aantal intrigerende borduurpatronen uit Noord- en Oost-Europa gepubliceerd. We hopen de komende tijd meer van deze patronen op te nemen. U kunt de patronen hier aanklikken: twee kruissteek patronen voor religieuze kledingeen Hongaars/Roemeens geometrisch patroon, een Zweeds rendier patrooneen eenvoudig patroon voor een blouse uit Roemenië, en een patroon, oorspronkelijk voor kraalwerk, van konijnen en vogels, ook uit Hongarije. U kunt de borduurpatronen vrij gebruiken. Geniet ervan !

 

De diversiteit van de TRC collectie

Indian batik for a sari

Indian batik for a sari

The TRC collection of textiles, clothing and accessories from around the world was started in 1997 with 43 pieces from Afghanistan, Egypt and Syria. Since then it has grown to over fourteen thousand items (December 2016), which come from very diverse backgrounds with respect to time and place. Some of the items in the collection have been purchased, but the vast majority has been very kindly donated by various institutions and private donors. The collection has no boundaries with respect to geography and time. The collection ranges from Afghan embroidery, German Lederhosen, Indonesian batiks, to delicate silks from Renaissance Italy and spinning and weaving equipment from the Andes. The collection is being built up around four major themes: Pre-Industrial textile technology, including a wide range of spinning and weaving equipment and textiles from around the world; Decorative needlework, with an emphasis on hand embroidery from around the world; Dutch regional dress; North African and Middle Eastern textiles and dress.

All of the pieces in the TRC collection have been catalogued, and are currently being incorporated into the new TRC Digital Collection Database. In the spring of 2016 the first group of items has come on-line and after that the digital database is regularly up-dated with information about the latest acquisitions and information in general. By December 2016, more than half of the collection has been photographed. To give an idea of the range and depth of the collection, below we present a broad outline of some of the most important and intriguing elements of the collection. 

Lees meer: De diversiteit van de TRC collectie

 

Zoek in TRC website

Donations

 
Financial donations to the TRC can be made via Paypal; Donaties aan de TRC kunnen worden overgemaakt via Paypal:
 
 

Abonneer u op de TRC Nieuwsbrief


TRC in een notendop

Hogewoerd 164, 2311 HW Leiden. Tel. +31 (0)71 5134144 / +31 (0)6 28830428  info@trc-leiden.nl

Openingstijden: Maandag tot/met donderdag, van 10.00 tot 16.00 uur. Andere dagen alleen volgens afspraak.

Bankrekening: NL39 INGB 0002 9823 59

Toegang gratis, maar een vrijwillige bijdrage is zeer welkom.

Tentoonstelling, tot/met 28 juni: Zuinigheid met stijl...

facebook 2015 logo detail

 

 

Financiële giften

The TRC is afhankelijk van project-financiering en privé-donaties. Al ons werk wordt verricht door vrijwilligers. Ter ondersteuning van de vele activiteiten van het TRC vragen wij U daarom om financiële steunGiften kunt U overmaken op bankrekeningnummer NL39 INGB 000 298 2359, t.n.v. Textile Research Centre, Leiden. Omdat het TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als een Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%. Voor meer informatie, klik hierVoor het overmaken van giften, kunt U ook gebruik maken van Paypal: